Gamla Stan – Stockholms anrika hjärta

Om man besöker Stockholm och vill uppleva den svenska historiens vingslag, ska man besöka Gamla Stan! Hela denna vackra stadsdel består av anrika, historiska byggnader och alla hus och platser i Gamla Stan är ett kulturmärkt område, även kallad k-märkt. Idag huserar många butiker, nya som gamla, i området, samt en mängd unika eller pittoreska caféer och restauranger.

Renovering av hustak med hjälp av plåtslageri

Många byggnader i Gamla Stan har man kommit fram till är äldre än man tidigare har trott. Tidigare har man trott att husen är från 1600- och 1700-talet, men har nu enligt studier visat sig vara ända från 1400-talet och några år innan. År 2018 såldes en etta på Baggensgatan 27 i vad som anses vara Sveriges äldsta bostadhus då hela bostadshuset är från runt år 1336. Anrika byggnader som i Gamla Stan, eller även privata hus, kan behöva renoveras om. Då kan Kompetens Plåtslageri se till att lägga om nya plåttak med kunniga hantverkare och trygga garantier. Privatpersoner, företag eller fastighetsägare får skräddarsydda lösningar efter behov med riktigt vackra resultat! Det går även bra att få snygga plåtarbeten till insidan av ett hus beroende på önskemål och design.

Unika restauranger i Gamla Stan

I Gamla Stan kan man shoppa, fika eller testa på aktiviteter som arrangerade, rysliga spökvandringar nattetid! I Gamla Stan finns det även massor av unika restauranger. På Västerlånggatan 68b ligger Aifur där man likt en tidsportal kan kliva igenom en stor trädörr med trappor ner till vikingatiden! Restaurangen ägs av Martin Eriksson, även känd som den välkända musikartisten E-type. Med samma ägare finner man även på Västerlånggatan 60 en härlig restaurang med pirattema vid namn Lasse i Gatan. Både Aifur och Lasse i Gatan har vackra valv, härlig stämning, tidsenlig inredning med hjärta och en riktigt god och omsorgsfullt lagad mat. Vill man ha det lite mer i italiensk anda kan man besöka Ristorante Rodolfo på Stora Nygatan 1, eller Paganini på Västerlånggatan 75. Är man mer för fransk matlagning kan mysiga Bistro Pastis på Baggensgatan 12 vara ett mysigt alternativ. I Gamla Stan finns också restaurangen The Flying Elk som är en av Sveriges bästa restauranger om man vill gå på en lyxmiddag. Restaurangen ligger på Mälartorget 15 och har en snygg, modern och stilren inredning. Med sina unika caféer, restauranger, butiker och anrika platser, andas Gamla Stan mycket kultur och historia som man bör uppleva på plats!