Söders höjder

Söder är en stadsdel i Stockholms innerstad. Den korrekta benämningen är Södermalm.

 

Historiskt sett
Det ursprungliga namnet är Åsön. Man förmodar att namnet syftar på Stockholmsåsen som sträcker sig tvärs över Södermalm. Namnet Åsön lever kvar i våra dagar då det har gett namn åt både Åsögatan och Åsöberget.

Det var i området kring Slussen som den första bebyggelsen gjordes. Södermalm omnämns i en skrift redan 17 juni 1288. Därefter bredde stadsdelen ut sig längs med Tjärhovsgatan, Götgatan och Hornsgatan. I samband med den industriella revolutionen ledde befolkningstrycket i Stockholm till att stadsdelen byggdes ut. Söder kom att bli arbetarnas stadsdel, med omedelbar närhet till fabrikerna bland annat vid Barnängen. Vid 1880-talet hade bebyggelsen nått Skånegatan och Ringvägen i riktning från öst till väster. På 1910-talet byggde man i Högalid, Bergsund under 1920-talet och på 1930-talet byggdes Eriksdalsområdet i Söder.

 

Söders höjder
Jämfört med stadens övriga stadsdelar är Söder relativt kuperad. Söders högsta punkt är Skinnarviksberget med sina 53 meter över havet, det ligger ovanför Riddarfjärdens södra kaj. Härifrån får man en fantastisk vy av Gamla stan och Kungsholmen. Katarinaberget, 46 meter över havet, finner man vid den nordöstra delen av Södermalm. Fåfängan som man finner allra längst i öster mäter 40 meter över havet. Åsöberget är 37 meter över havet och Vita Bergen 46 meter tillhör den centrala och södra delen av Södermalm som i övrigt mäter omkring 15–25 meter över havet. På Södermalms norra sida finner man höga förkastningsbranter, 25–35 meter över havet. Inte undra på att gemene man talar om Söders höjder.Söders höjder 1

 

Lästips!
Författaren Per Anders Fogelströms romanserie, den så kallade Stadserien. I serien ingår böckerna Mina drömmars stad, Barn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad och Stad i världen. Den här romanserien rekommenderas varmt för den som är intresserad av Stockholm och Söder. På ett mycket förtjänstfullt sätt tecknar Per Anders Fogelström sitt älskade Söder och ett Stockholm i förvandling till en storstad.

Böckerna rekommenderas även till dagens boende på Söder, som numer är ett fashionabelt område med dyra bostäder. Att känna till ett områdes historia är alltid intressant, särskilt då den är skriven med kärlek som Fogelströms stadsserie är. Måhända kan du se filmatiseringen av Mina drömmars stad på Cmore, som har ett stort utbud av sevärda filmer och program.