Stockholm i litteraturen

Stockholm är en stad med en lång och rik historia, och med många och varierande invånare. Det är därför inte förvånande att många författare har hämtat inspiration från staden och dess befolkning.

En av de mest älskade böckerna om Stockholm är Mina drömmars stad av Per Fogelström, och de fyra efterföljande böckerna i Stad-serien, Barn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad och Stad i världen. I Mina drömmars stad får vi följa Henning Nilsson, som kommer till Stockholm som pojke. Under bokens gång växer han upp och bildar familj, och hela serien kretsar sedan kring hans ättlingar. Genom de personöden som skildras får läsaren uppleva Stockholms historia från mitten av 1800-talet till mitten av 1900-talet på ett sätt som ingen historiebok kan berätta den, med fokus på arbetarna i staden och deras resa mot jämställdhet och mot bättre levnadsförhållanden.Stockholm i litteraturen 1

En annan författare vars böcker utspelar sig i Stockholm är John Ajvide Lindqvist. Ajvide Lindqvist gör dock en annorlunda tolkning av Stockholm, då han använder staden som bakgrund till sina skräckhistorier. Hans debutroman, Låt den rätte komma in, handlar till exempel om vampyrflickan Eli som blir vän med pojken Oskar, och utspelar sig i Blackeberg, en av Stockholms förorter. I hans efterföljande roman, Hanteringen av odöda, skildrar Ajvide Lindqvist på ett realistiskt sätt vad som skulle kunna hända om de döda plötsligt började vakna till liv i dagens Stockholm.

Långt ifrån levande döda och vampyrer befinner sig handlingen i modeskribenten Sofi Fahrmans debutroman Elsas mode. Precis som Hanteringen av odöda utspelar den sig dock i Stockholm, närmare bestämt på Östermalm: i Fahrmans bok får man en skymt in i den värld som endast de rikaste och finaste har tillgång till. I boken får man följa Elsa som flyttar till Stockholm från Borås, och startar en modeblogg för att ta sin in i Stockholms finrum. En annan bok som Sofi Fahrman har skrivit, tillsammans med Jula Fors, är Superlicious. Den är en instruktionsbok snarare än en roman, och passar för de som vill gå ner i vikt genom att träna och äta rätt.

Många fler böcker har skrivits som utspelar sig i Sveriges vackra huvudstad, så den som vill förkovra sig i Stockholmslitteratur har många timmars läsning framför sig.