Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är Sveriges största skärgård och den näst största i hela Östersjön, med drygt 30 000 öar och holmar som täcker ett ungefär 1700 kvadratmeter stort område mellan Arholma i norr och Landsort i söder. De allra flesta av husen i skärgården, runt 50 000, är fritidshus, men det finns också en ganska stor bofast befolkning, framförallt på de större öarna närmast fastlandet som har broförbindelser eller fasta färjelinjer mellan ö och fastland. Det finns ungefär 10 000 bofasta hus i skärgården.

Som man kan förstå på det stora antalet fritidshus är skärgårdsöarna ett populärt sommarutflyktsmål. Med fler än 30 000 öar att välja bland finns det något för alla. De som inte vill åka för långt ifrån stan rekommenderas att besöka Fjäderholmarna, som bara ligger 30 minuter ifrån Stockholm med båt. Ön kan dock bli överbefolkad på varma sommardagar, så det kan vara en bra idé att ta en tidig båt om man vill vara säker på att få en plats att breda ut sin handduk på. För den mer folkskygge, som inte har något problem med att åka längre ut, kan Huvudskär vara ett bra förslag. Ön ligger faktiskt så långt ut i skärgården man kan komma, och kan nås med egen båt eller båttaxi. Total restid från Stockholm är ungefär fyra timmar. Matsäck måste medtas, då det inte finns någon restaurang eller kiosk, men det finns ett vandrarhem där man kan övernatta. Lite mer mittemellan ligger Finnhamn, drygt två timmar från Stockholm. Här kan du njuta av lugn och ro, sol och bad, men ändå ha tillgång till en restaurang och mataffär, och en liten gårdsbutik.

Förra sommaren, 2013, genomfördes en upphandling om skärgårdstrafiken i syfte att öka trafiken och därmed skapa bättre förbindelser för de som är bofasta i skärgården. Det innebär också att det blir lättare att besöka öarna. Den täta trafiken mellan holmarna medför dock inte bara fördelar. Bland de många båtar och skepp som trängs i vattnet är Finlandsfärjorna några av dem, och i april 2014 körde en färja över en fritidsbåt. Det är vanligtvis de mindre båtarnas ansvar att hålla sig utanför färjornas farleder, men den här gången gjorde någon ett misstag. Lyckligtvis skadades ingen i olyckan; båten sjönk men dess passagerare kunde simma i land på en närliggande ö.

Skärgården är lika stor som den är levande, både med boende och besökare, och oavsett om du bara vill göra en dagsutflykt eller stanna en vecka finns det en ö som passar dig.

Stockholms skärgård 2