Vår huvudstad genom en tandläkares ögon

Ett viktigt resmål när man är ute i världen är huvudstäder. Ett lands huvudstad är som en extremt koncentrerad version av landet i stort. Paris, London, Berlin och Washington DC är några av de huvudstäder som jag fått möjlighet att besöka under min livstid. De är alla platser med mycket att se och uppleva av både kultur, historia, mat och nöje.

Det slår mig ibland att jag har förmånen att leva i den vackraste huvudstaden av dem alla. Det sköna, pulserande och underbara Stockholm. Tack vare mitt jobb som tandläkare inom mobil tandvård har jag haft möjlighet att dagligen få se många olika platser i den kungliga huvudstaden och dess omnejder. Det kanske inte är det första man tänker när man hör att någon arbetar som tandläkare, men så är det i mitt fall, och jag glad att jag har fått den möjligheten.

Vi har en åldrande befolkning. Av personer som är 65 år eller äldre så bor drygt 103000 på särskilt boende. Detta är uppgifter från 2015. Siffran har konstant ökat sedan dess. Att man bor på särskilt boende innebär att man har svårigheter att klara det vardagliga livet på egen hand. Som att gå till tandläkaren. Då känns det fantastiskt att jag får vara del av en verksamhet som tar tandvården till patienten, istället för det traditionella, att patienten kommer till tandvården.

Utöver att jag får vara en del av en unik verksamhet som utför en behjärtansvärd tjänst åt några av samhällets mest sköra och utsatta, så har mitt jobb även inneburit att jag fått upptäcka mer av vår huvudstad och dess omgivningar. Exempelvis har mitt jobb fört mig till vackra Reimers holme och till exklusiva delar av Östermalm. Likaså har det fört mig till betongen i Rinkeby och till natursköna delar av Norrviken.

Huvudkontoret för denna verksamhet är beläget så pass att man har panoramautsikt över hela innerstaden. Såhär på höstkanten är det oslagbart att blicka ut över de skimrande lövträden. Färgerna och skiftningarna är omöjliga att beskriva i ord. Förutom att Stockholm är öarnas stad så är det även trädens stad. Lövträd i synnerhet. Det konstaterar man när man blickar ut över staden ovanifrån. Ja vacker är den. Vår huvudstad.

Att på lunchrasten, mellan patientbehandlingar, få ta en uppfriskande promenad och andas in den krispiga luften och få lufsa med fötterna genom högar av löv. Det är livskvalitet. Att dessutom få denna upplevelse i en huvudstad är unikt. Den rena, klara luften är unik för Stockholm. Vattnet som sammanknyter staden är fräscht. Ja inte lockande att dricka, som jag sett att man frestat med vid fina statsbesök, men absolut så pass att man kan tänka sig att dyka i och och ta sig en simtur. Det är Stockholm det. Mitt Stockholm.