Sevärdheter i Stockholm

Stockholm är en av de städer som lockar mest turister i Norden varje år, med drygt en miljon besökare från hela världen. Det finns många saker som drar besökare till Stockholm, som de vackra vyerna över Mälaren, stadens arkitektur och kultur och de många grönområdena. Staden har också många unika sevärdheter som gör ett besök till staden väl värt ens tid.

Ett måste när man är i Sveriges huvudstad är att besöka det Kungliga slottet. Slottet är beläget i Gamla Stan, ett annat måste i Stockholm med sina vindlande gränder, hantverkarbodar och 750-åriga historia. Slottet är kungens officiella residens och är med sina drygt 600 rum ett av de största slotten i Europa. Det nuvarande slottet är byggt under 1700-talet i barockstil, men det ursprungliga slottet, som låg på samma plats, började byggas redan på 1200-talet, då det fungerade som borg kring den nybildade staden Stockholm. Borgen blev efterhand ett slott, och kom att kallas Tre Kronor. Det brann ner 1697, men man kan fortfarande se rester av en av slottets murar i det Kungliga slottets källare.

På promenadavstånd från slottet, på Kungsholmen, ligger en annan pampig byggnad, Stockholms stadshus. I Stadshuset ryms både festlokaler och politiska diskussioner. På en guidad visning genom huset kan du bland annat se Blå Hallen, den 1500 kvadratmeter stora salen där Nobelbanketten hålls den 10 december varje år, och Gyllene Salen med sina knappt 19 miljoner mosaikbitar i bladguld.

För den med kulturellt eller historiskt intresse finns en uppsjö muséer i Stockholm. Det kanske mest kända är Vasamuséet, där regalskeppet Vasa visas upp tillsammans med utställningar om livet på 1600-talet. När det gäller konst är Moderna muséet ett av de mest populära turistmålen.

Ett museum som kombinerar historia med en djurpark är friluftsmuséet Skansen, som är det äldsta i sitt slag i världen. Här kan du se inhemska djur, liksom en del exotiska djur i Skansenakvariet, och byggnader tagna direkt ur svensk historia.

Något annat som traditionellt har lockat människor till Sverige och Stockholm har varit att landet är känt för att ha en vacker befolkning, en sevärdhet så god som någon. Sverige rankades 2010 som landet med den sjätte vackraste befolkningen i världen. För den som inte är nöjd med sitt utseende finns det möjlighet till förbättring hos plastikkirurgen på Sophia-Hemmet. De erbjuder bland annat näsplastik.

Oavsett om man kommer till Stockholm för staden eller människorna kommer man att hitta något som passar en, och med största sannolikhet få en oförglömlig upplevelse!

Sevärdheter 2