Staden Stockholm

Stockholm är Sveriges huvudstad, och har sedan 2005 även använt sloganen The Capital of Scandinavia. Kanske med viss rätt, då Stockholm är den tätort i Norden som har störst befolkning. Räknar man befolkningen i Stockholms kommun, vilket också kan sägas vara Stockholms innerstad, är invånarna knappt 1 miljon, men om man räknar in hela Storstockholm, det vill säga Stockholms län, har Stockholm cirka 2,2 miljoner invånare.

Om kärt barn har många namn, måste Stockholm vara mycket älskat. Ett av Stockholms smeknamn är Mälardrottningen, för staden är inte bara den största i Norden utan också den största runt sjön Mälaren. Utomlands, tack vare marknadsföring från turistagenturer och researrangörer, är Stockholm känt som Nordens Venedig på grund av vattnet som omger stadens öar och holmar. Ett gammalt namn för Stockholm, som kanske inte används i så stor omfattning längre, är Eken. Detta namn tros ha sitt ursprung i slutet av 1800-talet och språket månsing, som talades av de kringvandrande handelsmän som kallas knallare. Stockholm kallades på månsing för Storhäcken eller Stockhäcken, och från ändelsen ”-häcken” tros namnet ha förkortats till Eken.

Stockholm anses ha grundats år 1252, eftersom de första skriftdokumenten med namnet Stockholm nedtecknat är från det året. De utfärdades av Birger Jarl, varför hans anses vara Stockholms grundare. Bosättningar fanns dock på Stadsholmen, där Gamla Stan idag ligger, sedan långt tidigare. Enligt medeltida källor ska staden ha grundats 1187, som en ersättning för Sigtuna efter att staden härjades och brann ner samma år. Stockholms läge gjorde staden till en utmärkt försvarspunkt för andra städer som låg längre inåt Mälaren, samtidigt som det blev en knytpunkt för handel, vilket gjorde att staden växte snabbt.

Idag är Stockholm en grön stad både bokstavligen och bildligt. Bokstavligen eftersom mer än 40 % av marken som hör till Stockholms kommun består av parker och grönområden, och bildligt genom stadens arbete med miljön. År 2010 utsågs staden till Europas miljöhuvudstad.

Stockholm är den av Sveriges städer som har flest utländska besökare, med över 1 miljon turister från resten av världen varje år. Det är inte märkligt med tanke på allt som Stockholm har att erbjuda sina besökare. Det är också lätt att ta sig till Stockholm, via flyg, båt eller bil, och det är lätt att ta sig runt när man väl är i Stockholm, med buss, tunnelbana, pendeltåg, cykel eller till fots. Stockholms vackra arkitektur och stråken längs Mälarens stränder upplevs trots allt bäst på en promenad.

Staden Stockholm 1