Stockholm har allt sedan staden grundades år 1512 växt kontinuerligt. Det betyder att det som idag räknas som förorter till Stockholm om hundra år sannolikt kommer anses vara en del av innerstaden, precis som områden som räknas tillhöra Stockholm idag inte alltid har gjort det. Ett sådant exempel är det stadsområde som kallas för Västerort. Västerort ligger nordväst och väst om Stockholms innerstad, och hör till Stockholms kommun. Området har runt 210 000 invånare, och omfattar i sin tur fyra stadsdelsområden, nämligen Bromma stadsdelsområde, Hässelby-Vällingby stadsdelsområde, Rinkeby-Kista stadsdelsområde och Spånga-Tensta stadsdelsområde. Dessa områden inkorporerades med Stockholm i omgångar under 1900-talet. Den första gruppen inkorporerades år 1916 (det som då var Bromma församling, förutom Essingeöarna, som räknas som en del av Stockholms innerstad), och den andra år 1949 (det som då var Spånga församling och Hässelby villastads köping). Resterande områden som nu räknas till Västerort inkorporerades senare från Järfälla kommun och Sollentuna kommun.
Västerort har stor betydelse för Stockholms näringsliv, studentliv och infrastruktur. En stor del av Stockholms näringsliv och studentliv finns till exempel i Kista, där både Stockholms universitet och Kungliga Tekniska Högskolan har campusområden, och där företag håller till i Kista Science City. I Kista finns också Kista Galleria, en av de största galleriorna i hela Stockholmsområdet. Där hittar man bland annat Europas modernaste gokartanläggning, O’Learys Gokart, som alltså inte bara är det bästa stället att åka gokart i Stockholm, utan i hela Europa.
Kista ligger bara cirka 3 mil från Arlanda flygplats, men Västerort kan erbjuda fler alternativ till Stockholms infrastruktur när det gäller flygtransport. Här ligger nämligen också Bromma flygplats, som är Sveriges tredje största flygplats. Det är också den mest centrala flygplatsen i hela Stockholmsområdet, med cirka nio kilometer in till stadens centrum. Bromma var faktiskt den första flygplatsen i Stockholm, då den invigdes år 1936. Först på 1960-talet anlades Arlanda flygplats, som skulle fungera som ett komplement till Bromma flygplats för utrikestrafik. I slutändan, som vi alla vet, flyttades även den mesta inrikesflygtrafiken till Arlanda, men Bromma flygplats fortsätter att vara ett viktigt alternativ för många stockholmare som flyger ofta. Detta är till stor del tack vare de effektiva kollektivtrafiksförbindelserna till Västerort, till exempel via tunnelbanans gröna och blå linje, liksom via pendeltåg, busstrafik och spårvagnar.